FYRA ELEMENTEN OCH MER ...


  • Mina huvudinspirationskällor är de 6 elementen: Jord, Vatten, Eld, Luft, Rymd, Medvetenhet. 


  • Utgångspunkten för mina målningar är ibland en idé som ur färgerna utvecklas vidare, och allteftersom inspirerar till tekniken jag använder (akryl, medium, sand, olja) och verktygen (knivar, fingrar, trasa, svamp, dock sällan penslar).


  • Mitt måleri är ofta influerat av musik, utan vilken jag inte kan skapa. Ofta ger även läseminnen inspiration till färg och rörelse. Musiken och läsandet samspelar, flyter ihop, för att fastna på duken.

 

 

  • En del verks uppkomst kännetecknas även av starka själsliga tillstånd – såväl ångest (« Gordisk knut », « Ögat », « Blickar » …) som jubel (« Shiraz » Dervischer » « Meditation »…)

 

  • En meditativ målning? ja men framförallt en målning i handling, kontrollerad, uppmätt, en målning med nästan delade drag automatik/spontanitet som jag korrigerar om och om igen genom att växla tekniker för tvättning, för torkning, för utjämning, för överlagring, för impastering som en palimpsestmålning…

 

  • Jag målar sällan stående, mest sittande eller knästående i stil med de australiska Aboriginerna, med duken liggande för att få ett mer luftigt perspektiv, mer "avlägset" (Sirius ögon) och en mer intim och fysisk kontakt med duken.

 

 

DOMINIQUE.R är ingen en abstrakt målare i ordens strikta bemärkelse, men hennes verk är nonfigurativa. Hon leker med material (färger och pigment) och verktyg (borstar, knivar, fingrar) och kompletterar eller överskrider i stundens ingivelse verklighetens och fantasins världar.

Vi befinner oss därför långt bort från det abstrakta, mitt i hjärtat av ett personligt kosmos där man kan uppfatta ångest (ibland) och panik (mer sällan), men mestadels jubel och glädje.

Titta noga på hennes målningar. Det vore ett misstag att bara flyktigt panorera över dem: de bebos av tusen olika former, tusen olika ansikten och människosilhuetter; på samma gång groteska, flyktiga och sublimerade.

Vi består av fyra element (och ännu mer) som formar och konstituerar våra liv, våra känslor, våra rädslor, våra glädjeämnen. Därför är DOMINIQUE.R:s konst inspirerad av vatten, jord, luft, eld, rum och medvetande. Målandet uttrycker dem alla, och alla har de påverkat målandet.

Mutien Marie

Navigera till nåd av elementen, förstora bilderna genom att klicka.

DR


I tabellerna markerade med * är inte tillgängliga